lördag 2 augusti 2014

Snabbkoll på Brødrene A&O Johansen A/S

Bröderna A&O Johansen A/S (ticker: AOJ-P) är en dansk byggvarugrossist med anor som sträcker sig 100 år tillbaka. Bolaget grundades 1914 men noterades på Köpenhamns fondbörs först år 1963. Dess produktutbud delas primärt in i två sektorer, professionell samt gör-det-själv (DIY). Produkterna de säljer innefattar bland annat diverse elektrisk utrustning, VVS och verktyg. Bolaget är noterat på Köpenhamns fondbörs (Small Cap?) och har ett börsvärde på 635 miljoner DDK.

A&O Öppnar deras 49:onde butik i Århus 6:e Januari 2014.

Största delen av sin verksamhet har de i Danmark med 49 butiker men även en liten andel i Sverige där de har 6, överraskande har de även en butik i Estland.

Dagens värdering med en kurs på 1296 danska kronor (genomför en split, snälla?):

P/E: 6,52
Högsta P/E senaste 5 åren: 103,35
Lägsta P/E senaste 5 åren: 4,99

P/S: 0,29
P/NAV: 0,74
P/Cash Flow: 4,92

Gross Margin (Q1): 29,92%
Gross Margin medel de senaste 5 åren: 29,22%

Return on Equity, ROE: 12,11%
Return on Equity, ROE medel de senaste 5 åren: 8,35%

Soliditet Q1 2013: 58,1%
Soliditet Q1 2014: 61,6%

Risker: Eventuell värdefälla? Är det farligt att värdera bolaget på vinstbasis? Om A&O skulle befinna sig i en cyklisk topp just nu så innebär inte ett lågt PE en låg värdering utan snarare tvärtom och att vinsterna snart kommer att vända. Cykliska bolag handlas till ett högt PE-tal när vinsterna lyser med sin frånvaro för att sedan vända till ett bra PE under cykeln fram till toppen. Däremot tycker jag inte att bolaget med sin 30%:iga bruttomarginal borde handlas under boken utan förtjänar en uppvärdering.

Min spekulation är att när de förut handlades till ett högt PE var förväntningarna på tillväxt enorm höga, den enorma tillväxten höll inte i och aktien handlades ner till mer sunda nivåer.

Aktierna som finns att tillgå på marknaden är preferensaktier, och som jag tolkar det så innebär detta inget negativt då de inte är begränsade för utdelning eller dylikt. För närvarande betalar de inte ut någon utdelning.

Slutsats: Man får en stabil och lätt verksamhet att förstå sig på. Bolagets styrkor är dess höga marginaler som verkat hållit i sig i en tid. Den låga värderingen samt rabatt på boken gör att man får eventuell tillväxt på köpet. Jag förstår inte hur ett sånt här bolag kan handlas med 25% rabatt till NAV (Net Asset Value) vilket är vad som är kvar när man har tagit företagets tillgångar och dragit av skulderna. Kanske beror det på att bolaget inte är speciellt uppmärksammat vare sig av marknaden eller analytiker. Tillväxtförväntningar som inte uppfyllts? Beror det på marknadsnoteringen på small cap? Omsättningen i aktien får anses helt okej med runt 300 000 kr i avslut per dag enligt Nordnet vilket är gott och väl för att ta en position utan att tråla allt för länge som man måste med net-nets.

Kombinationen av grov lönsamhet, lågt PE samt P/NAV=0,74 gör A&O till ett intressant case. Om de inte lyckas stjälpa allt och köra företaget ner i botten utan fortsätter som de gör nu så förtjänar de en högre värdering. Det är ingen tillväxtraket utan en ganska stabil grossist med en enkel verksamhet. Dock så borde de gjort nånting rätt då de funnits som aktör på marknaden under en lång period.

Bolaget har varnat för att de kommer ske en del investeringar i år, vilket aktieägarna kan skörda frukt av först 2015-2016 så det är nog ingen brådska att köpa in sig, men då jag inte vill tajma marknaden tar jag ingen chans och har tagit en liten position i A&O J. Detta känns som en stabil del i en diversifierad värdeportfölj som får ligga där bortglömd och gotta till sig under en tid.

Disclosure: Jag äger aktier i A&O Johansen A/S

Vad är din åsikt om A&O? Är jag alldeles för godtrogen i min syn på bolaget och missar stora risker?

// 
Henke

3 kommentarer:

  1. Menar du medel-ROE de senaste fem åren när du skriver "Return on Equity, ROE senaste 5 åren: 8,35%"?

    Jag tycker att ROE är ganska lågt. Jag investerar aldrig i företag med så låg avkastning på det egna kapitalet. Jag skrev tidigare i veckan ett inlägg om just ROE på min blogg. Läs gärna det - http://blogg.vardeinvestering.se/roe-vardeinvesterarens-krav/.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren! Har ändrad det nu, ja det är medelvärdet de senaste 5 åren.

      Nej, ROE är inte i det högsta intervallet för bolaget, men ett högt värde innebär inte per automatik att det kommer ge en bra avkastning på din investering då bolagen brukar handlas därefter.

      A&O hade inte handlats till dessa nivåer om dess avkastning på eget kapital höll samma nivå som till exempel Berkshire Hathaway.

      Dock är det är nog en sund strategi att köpa bolag med högt ROE. Man missar då förmodligen att kliva på många minor :)

      // Henke

      Radera
    2. Nej, självklart måste man fortfarande invänta ett bra pris på företaget innan man köper aktien. Det kan ta lång tid!

      Jag har tyvärr ingen koll på A&O i övrigt.

      Radera