Utdelningsinvestering

I grunden är det enkelt. Företag delar ut ca 3% per år. Utdelningen minskar aldrig utan ökar för det mesta, om än ganska långsamt kan man tycka. 10% utdelningsökning på 3% ger "bara" 3,3% på satsat kapital.
Poängen här är att man ska återinvestera utdelningarna och på så sätt öka nästa års utdelning ytterligare då det ger utdelning på startkapitalet med ökad utdelning samt utdelning på första årets utdelning. Nedan i grafen visas den totala avkastningen enbart på grund av utdelningarna, inklusive återinvestering.

Nu räknar jag helt utan värdeökning på aktiekursen. Detta skulle såklart ge en högra total avkastning men är mindre intressant för mig som inte avser att sälja denna typen av bolag. Min(Benke) plan är att ha utdelningarna som en del av min inkomst. För tillfället används de små utdelningarna jag får till att fortsätta investera i kvalitativa bolag som fortsätter att dela ut pengar år efter år. I framtiden kommer utdelningarna användas till det jag anser lämpligt då.

Bästa investeringsstrategi?

Är utdelningsinvestering den bästa vägen att gå av alla metoder som finns att investera sina sparade pengar?

Sett till avkastning är det förmodligen inte det. Det finns troligen många "taktiker" som överpresterar utdelningsinvestering. Men för mig är inte avkastningen prio nummer ett, jag värderar högre att känna trygghet över portföljen. Dels i form av att bolagen är så stora och stabila att det måste blåsa hårt och länge innan de börjar vackla(tro nu inte att alla mina köp är trygga investeringar). Dessutom kan jag förutspå mitt kassaflöde. Varje månad som kommer så vet jag hur mycket mina innehav kommer att generera i avkastning. Detta är för övrigt ett krav för att kunna planera sin tillvaro tillsammans med sina investeringar.


1 kommentar:

  1. Inte mycket skrivet i bloggen på väldigt väldigt länge :)

    Hur går det med investeringarna?

    Hoppas att ni bara blivit lata med bloggandet och att investeringarna fortsatt!

    SvaraRadera