söndag 9 februari 2014

Jämförelse av fyra Healthcare REITs... och Realty Income

REIT står för real estate investment trust. De äger fastigheter för att bedriva verksamhet i eller hyra ut. I jämförelsen jämförs fyra bolag inom healthcare, alltså sjukvård, äldrevård och patienthem. Realty Income(O) fick följa med av bara farten och med tanke på att det är ett av de populärare bolagen inom kategorin, åtminstone i bloggsfären.

På grund av amerikanska skatteregler slipper dom undan skatt om dom delar ut den största delen av vinsten(90%?). Detta gör dom till trevliga utdelningsbolag som i typisk amerikansk anda stoltserar med sina stabila och ökande utdelningar. Baksidan på myntet är att tillväxten ofta uteblir, nyinvesteringar sker oftast via nyemission som förvisso ökar vinsten men samtidigt späder ut antalet aktier och sällan ökar utdelningen. Jag intresserar mig av den här typen av bolag för att de passar min utdelningsstrategi väldigt bra eftersom fastighetsbranschen är enkel att förstå.

OHI - Omega Healthcare Investor

P/FFO           11,6
Mkt.Cap        3,87 MUSD
Yield              6,13%

Höjt utdelningen sedan 2003
 Omega Healthcare Investors, Inc. (NYSE:OHI) is a Real Estate Investment Trust ("REIT") providing financing and capital to the long-term healthcare industry with a particular focus on skilled nursing facilities located in the United States.

At December 31, 2013, the Company owned or held mortgages on 538 skilled nursing facilities, assisted living facilities and other specialty hospitals with approximately 61,178 licensed beds (58,885 available beds) located in 37 states and operated by 49 third-party healthcare operating companies
[http://www.omegahealthcare.com/CorporateProfile.aspx?iid=103065, 2014-02-05]

OHI har drygt 500 skilled nursing facilities vilket kortfattat är som ett äldreboende men även kan husera människor med fysiska eller psykiska hinder som gör att dom kräver tillsyn dygnet runt. Det verkar enligt mig vara en marknad som inte borde svänga allt för mycket. Jag antar att äldre och deras anhöriga letar upp det bästa äldreboendet som passar deras ekonomi och sedan stannar dom där.

O - Realty Income

P/FFO           18,8
Mkt.Cap        40,09 MUSD
Yield              5,39%

Höjt utdelningen sedan 1996

Realty Income Corp är ett roligt företag då de kallar sig "The mothly dividend company", precis som deras slogan så delar de ut månadsvis. Tycka vad man vill om deras sätt att marknadsföra sig men dom har delat ut pengar de senaste 44 åren. Ibland undrar jag om vissa track-records helt enkelt talar för sig själv, som defensiv investerare har man vissa kriterier men företaget har uppenbarligen lyckas leverera i snart ett halvt århundrade.

Till skillnad från övriga bolag i jämförelsen äger Realty Income kommersiella fastigheter, över 3800st. De hyr ut till amerikanska kedjor som tex Fedex, Walgreens, LA Fitness, Family Dollar och AMC Theaters.

HCP - HCP inc

P/FFO           16,6
Mkt.Cap        16,8 MUSD
Yield               5,35%

Höjt utdelningen sedan 1985


HCP invests in real estate serving the healthcare industry - the largest sector of the U.S. economy.  We acquire, develop, lease, sell and manage healthcare real estate and we are a capital partner to the leading healthcare providers. Our unique 5x5 business model includes investments across five diversified healthcare segments and five investment products.
 [http://www.hcpi.com/about-us.html, 2014-02-05]

HCP arbetar inom healthcare men har delat upp sig mot fem olika segment; senior housing, nursing homes, life science, medical office och hospital. Frågan blir aktuell om diversifieringen inom healthcare är till någon nytta. Senior housing och nursing homes är ungefär vad beskrivits om OHI´s verksamhet. Life science står för utveckling av medicinsk utrustning, bioteknik och universitet eller statlig forskning. Medical offices hyr ut till apotek, sjukgymnastik, rehab och labb. Sjukhus kräver ingen särskild förklaring.

Jag kan verkligen för lite om hur ett labb eller en statlig forskningsanläggning står sig kontra ett äldreboende när konjunkturen svänger. Spontant känns det tryggare att enbart hyra ut boende till äldre.

HCN - Health Care REIT

P/FFO           28,11
Mkt.Cap        16,07 MUSD
Yield               5,28%

Höjt utdelningen sedan 1996

HCN har liknande diversifiering som HCP. Senior housing och skilled nursing facilities dominerar medan life science står för 1,5% och sjukhusen för 4% av innehaven.

VTR - Ventas

P/FFO           18,6
Mkt.Cap        16,64 MUSD
Yield               4,72%

Höjt utdelningen sedan 2000, förutom 2009 då de behöll utdelningen.

Ventas har den mest välbalanserade portföljen av dessa REITs(utan att jämföra med O). 7% sjukhus och hela 17% medical offices.


Historisk P/FFO
 
Jag använder Price/Funds From Operations(P/FFO) istället för vanliga P/E då det ger en mer rättvis bild av företagens intjäningsförmåga. Endast HCP handlas idag under genomsnittligt P/FFO för de senaste åren. OHI ska ses med viss försiktighet då jag tog medelvärdet på senaste fyra åren för FFO. 

 SammanfattningFem amerikanska REITs, alla inom sjukvård/äldreomsorg eller liknande förutom Realty Income(O). Man kan argumentera för att O inte har något att göra i jämförelsen och man kan ha rätt i den argumentationen. Dock är det lite kul att ta med som bonus i jämförelsen av healthcare reits. 

HCP vinner på grund av att de handlas under normalt P/FFO. Eller vänta nu, jag var ju ute efter stabila utdelningar som höjs år efter år. Inte värdeinvestering, utdelningsinvestering. HCP vinner här också, 18 år av höja utdelningar och näst högst direktavkastning i jämförelsen. 

OHI luktar fortfarande gott med drygt 6% avkastning, men kursen behöver en nedgång på 13,3% innan den handlas till medel P/FFO för de senaste fyra åren, ett köp av denna aktie skulle innebära att åta sig en onödig risk. 
För er som läst något på bloggen hittills visste redan att jag och Henrik båda har HCP i våra portföljer, Henrik har även Realty Income, som har den trevliga egenskapen att dela ut månadsvis. 

Slutsats
Man kan konstatera att REITs är bra på att ge utdelningar. Personligen uppskattar jag ett företag med lång utdelningshistorik, inte för att historiska händelser säger något om framtiden utan för att... jo det oftast gör det. Hur som är det inget man kan basera ett investeringsbeslut på, det gör jag på att företaget verkar vara finansiellt välmående, utövar verksamhet i en bransch jag tror på och ser ut att kunna uppnå en tillräcklig tillväxt. Gamla människor som behöver någonstans att bo och någon som tar hand om finns det gott om, inte minst i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar