onsdag 5 februari 2014

Tankar om: Philip Morris International

Mitt nuvarande största innehav är PM. Detta för att deras aktier har sålts billigt ett bra tag nu och inte riktigt hängt med marknaden i uppgången. Bolaget handlas i skrivande stund till 75,75 $ vilket ger ett PE på 14,33.

Vad beror den senaste nergången på?
Orsaken till nergången tror jag till största del beror på en rädsla för de avvikande säljvolymer som de nyligen har haft, i kombination med en stark dollar vilket inte gynnar PM då de säljer sina varor utanför USA. Andra orsaker till en låg värdering kan vara balansräkningens stora skuldsättning och den näst intill obefintliga posten: eget kapital. Marknaden har även en förmåga att ta uttalanden lite som de vill. Då PM har uttalat sig om att 2014 ska bli ett investeringsår tar marknaden givetvis detta dåligt eftersom det förmodligen kommer att drabba marginalerna kortsiktigt, men som långsiktig ägare känns det som ett lyckat beslut om det går i rätt riktning. Jag ser även PM som en liten hedge mot en svagare dollarkurs, eftersom dess cigaretter blir billigare i andra länder och bolaget får på så sätt aningen gynnsammare marginaler då folk köper mer vid lägre priser.

Enskilda staters regleringar av tobaksmarknaden påverkar även kursen negativt då cigarettbolagens marginaler skulle sjunka vid ett totalförbjud av tobak, ett förbud som dock aldrig kommer att inträffa då staterna profiterar enormt på de höga tobaksskatterna som lagts på dessa produkter. Det som däremot kan inträffa är en införing av s.k. neutrala paket där man inte kan åtskilja märkena åt, detta skulle drabba PM extremt hårt vilka marknadsför sig som ett exklusivare varumärke där igenkänningsfaktorn för produkterna är väsentlig.

Skuldsättning 
Denna stora skuldsättning oroar mig inte allt för mycket med en räntetäckningsgrad på 16,12 och ett enormt kassaflöde (i proportion till omsättingen) i jämförelse med andra konsumentgiganter (se bild).
Fritt kassaflöde / omsättning = 0,291

Bilden är hämtad ifrån2013 Morgan Stanley Global Consumer Conference, November 20, 2013.
http://investors.pmi.com/phoenix.zhtml?c=146476&p=irol-presentations_pf

De har en hög utdelningstillväxt på 104,3 % de senaste 5 åren. Jag vill helst se en utdelningshistorik på 10 år men eftersom de tidigare tillhörde Altria Group (MO) vilka har höjt utdelningen i 44 år gör jag ett undantag. Vid spin-off fortsatte Altria sälja Marlboro och deras andra märken i USA medan PM säljer det internationellt. Bilden nedan visar utdelningstillväxten för diverse konsumentgiganter de senaste 5 åren.

Bilden är hämtad ifrån2013 Morgan Stanley Global Consumer Conference, November 20, 2013.
http://investors.pmi.com/phoenix.zhtml?c=146476&p=irol-presentations_pf

Kombinationen av hög utdelningstillväxt, hög direktavkastning och låg värdering (dock inte PB-värdering) gör mig relativt trygg i mitt innehav. EPS-tillväxten har i snitt legat på 13% årligen senaste 5 åren. Payout ratio ligger på 71% vilket är aningen högt. Historiskt eftersträvar de att betala ut 65%.

PM har ett återköpsprogram av deras egna aktier för 18 miljarder USD (ca 116 miljarder SEK) som skall vara avslutat år 2015, vilket delvis innebär att ytterligare skulder kommer att belasta balansräkningen. 18 miljarder dollar är ungefär 14,5% av det nuvarande börsvärdet på 123,48 miljarder. För att förstå magnituden av återköpsprogrammen kan man relatera till H&Ms omsättning år 2013 som låg på 150 miljarder SEK. Återköpen kommer bidra till att EPS kommer att gå upp på grund av färre aktier i marknaden. Dagens låga aktiekurs gör även att bolaget får mer för återköpspengarna.

Moraliska funderingar?
Generellt värderas tobaksbolag lägre än andra o-cykliska konsumentföretag på grund av den, i en del människors ögon, moraliskt tveksamma verksamheten. Största argumentet verkar vara att deras produkter orsakar cancer samt är beroendeframkallande. Samtidigt verkar en del av dessa personer inte ha några skrupler i att äga McDonalds, Coca-Cola eller andra bolag vilka profiterar, via deras produkter, på folks för tidiga död orsakad av socker och fett. Diabetes och övervikt är ett enormt problem världen över.

Även bolag som behandlar sina anställda dåligt eller säljer kött från fabriker med dålig djurhållning borde vara under den moraliska luppen för investerare, men den debatten tycks inte märkas av. Hur många investerare har avstått från att köpa H&Ms aktie på grund av dess anställdas och underleverantörers tveksamma arbetsförhållande till minimilöner i Asien? Dessa människor har förmodligen inget annat val än att jobba till dåliga villkor, medan de som köpt tobak och drabbats negativt själva gjort ett aktivt val att röka.

Varningsmarkeringarna som finns på cigarettpaketen är väldigt stora och tydliga, jag tror det är svårt för någon att undkomma att tobak inte är bra för hälsan.Vill folk röka ska de få röka och vill de äta onyttigt så låt dem göra det. Precis som med investeringar är det är upp till varje enskild individ att fatta sina egna beslut här i livet.

Tills marknaden förstår vilken kassako detta är och kommer över sina etiska tveksamheter kommer jag gladeligen snitta ner mitt GAV och ta emot utdelningar år ut och år in.

Henrik

2 kommentarer:

  1. Vilket välskrivet inlägg. Jag är imponerad. Även jag har köpt in Philip Morris på sista tiden. Funderar på att öka mer nu när kursen sjunkit ytterligare. Undrar när återhämtningen tar vid. Har lagt till er i min bloggvänlista.

    SvaraRadera
  2. Ja det är svårt att spekulera i när återhämtningen kommer. En kan hoppas att marknaden söker sig till trygga hamnar när det är storm på börsen, vilket o-cykliska konsumentbolag just är på grund av dess relativt förutsägbara vinster. Medan kan man trösta sig med att PM köper tillbaka sina egna aktier ännu billigare och dopar EPS vilket generellt brukar ha en positiv inverkan på kursen.

    Henrik

    SvaraRadera