torsdag 17 juli 2014

Snabbkoll på Empire










Empire är ett svenskt bolag som distribuerar och säljer konsumentprodukter inom konsumentproduktsegmentet. Det som man mest förknippar bolaget med är dess försäljning av hårvårdsprodukter under märket Babyliss.

Till priset 1,4 kr per aktie handlas bolaget för närvarande till P/NCAV 0,78 vilket ger en säkerhetsmarginal på runt 22%. Z-score ligger på 1,85. Vanligtvis bör man inte köpa net-nets med ett z-score under 3. F-score har jag inte tagit hänsyn till då bolaget nyligen genomgått ett antal förändringar såsom nyemission och avyttring av deras danska division (DK sales), men det ligger väldigt lågt på 3.

Bolaget går med förlust och ser vid första anblick verkligen inte bra ut. Ljuspunkterna är att försäljningen ökat +2% detta kvartal samt att de har ett positivt kassaflöde från löpande verksamhet. De har nyligen gjort ett nyförvärv av finska Semac där de äger 49%. Det är inte mycket som tilltalar mig i detta bolag förutom den stora andelen insiderägande, där ägarna har ökat efter nyemissionen vilket tyder på att de iallafall tror på bolaget.

Det finns stora risker i och med att styrelsen godkänt ytterligare en framtida nyemission samt den överhängande risken att bolagets omsättningstillgångar sakta men säkert tynar bort om de inte lyckas vända på skutan. Något som redan börjat hända sen den förra rapporten.

Magkänslan säger att jag inte ska köpa, men då portföljen är mer av en mer mekanisk karaktär så ska man inte låta känslor påverka en, utan jag tar in bolaget och håller det 1 år, maximalt 2 år för att sedan mekaniskt sälja om några värden inte kommit fram under tiden. En mekanisk portfölj innebär att jag inte kollar allt för noga på net-neten utan kollar mer på säkerhetsmarginal, insiderägande, f-score/z-score vid köp snarare än att noggrant analysera varje bolag, dels för att spara tid men även för att säljkriterierna ska vara tydliga.

Så här snygg blir man av deras produkter

Då min net-net-portfölj skall vara diversifierad med runt 10 bolag och ha en mer mekanisk karaktär passar det mediokra Empire in tack vare det stora insiderägandet.

Disclosure: Köp till den (inom tid, diversifierade) mekaniska net-net-portföljen.

/ Henke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar