onsdag 9 september 2015

Livet förändras

Hej! Det var längesen jag/vi skrev någonting här i bloggen. Till att börja med har det hänt en rad spännande saker i livet. Både Henke och Benke har tagit civilingenjörsexamen, och gjort respektive examensarbete under första halvåret av 2015. Tidigare pluggade vi vid samma universitet och det fanns mycket tid för debatt om diverse bolag och författa blogginlägg men nu så har vi hamnat i olika städer vilket har lett till att bloggen har fallit i dvala.

Flytten till en ny stad har lett till både ekonomiska förändringar men även en helt annan livsstil. Från studentlivets på ett sätt overkliga låtsastillvaro på universitetet till den så kallade "riktiga världen", arbetslivet. Jag har börjat jobba som ingenjör hos ett småföretag i en liten stad vilket är mycket spännande då man har nära till kunderna och inga tunga organisationer med diverse säljavdelningar man ska gå igenom för att kunna få göra någonting, mindre byråkrati helt enkelt.

Flytten innebar även en likvidation av min aktieportfölj, i tron om att jag och min flickvän skulle ge oss in i bostadsköparsvängen. Men så här 9 månader senare har det inte blivit något köp utan det blev till att hyra en lägenhet istället för att köpa dito.

Jag har alltså suttit på mycket likvider under en längre tid som inte arbetat för mig. Dessa likvider har nu investerats, men inte i net-nets som har varit mitt tidigare spår utan trygga och stabila bolag med hög omsättning. Tanken att ha hela portföljen i net-nets är fin men jag upplevde att man även behöver delar av portföljen som man snabbt kan likvidera om något otänkbart skulle hända, eller för den delen inte röra portföljen på flera år och den klarar sig själv.

Min tanke nu är att bygga upp en rekorderligt tråkig aktieportfölj i börsens tryggaste bolag, för att sedan plocka in diverse deep-value och net-nets som andelar av en större portfölj. Småbolagen får spela center, sagt i hockeytermer, och tråkbolagen får vara som ett par rejäla backar eller en målvakt som spikar igen.

Portföljen som den ser ut just nu får avhandlas i ett senare inlägg. Antalet sparade kronor nu när man jobbar har slagit studentlivets småpengar med hästlängder och ligger för närvarande på 50% sparandegrad av inkomst trots att jag äter utelunch någon gång i veckan och inte direkt lever väldigt sparsamt. Nysparandet påverkar portföljen mycket och det ska bli spännande att se vilken marknad som väntar oss.

Ha det bra! /Henke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar