fredag 31 januari 2014

Använd google calendar för att komma ihåg företagshändelser

Jag brukar skriva upp alla företagshändelser i ett text-dokument för varje år och kolla in då och då för att hålla mig uppdaterad. Nu upptäckte jag precis att Google Finance har en länk med vilken man enkelt kan lägga till ett företags händelser i sin kalender. Förutsatt att man använder google som kalender. Jag uppskattar att inte behöva ha "hök-koll" på börsen och dessutom tror jag inte det gör mig till en bättre investerare att logga in varje dag och bli påverkad av dom kortsiktiga rörelserna.

Hur håller ni koll på rapporter och intressanta nyheter kring era innehav?


torsdag 30 januari 2014

Oriflame kort analys

oriflame_logo


Oriflame är ett kosmetikaföretag som anväder direktförsäljning(läs pyramidspel om du vill) för att sälja sina produkter. Detta har visat sig vara framgångrikt, speciellt i utvecklingsländer. Företaget startade 1967 och har idag ca 3,5 miljoner sådana ”direktförsäljare” och omsätter ca 12 miljarer kronor. Företaget är listat på Nasdaq OMX Stockholm och värderas till 10,5 miljarder kronor.

Intjäningsstabilitet/Intjäningstillväxt
Företaget har gått med vinst de senaste tio åren. Vinsterna nådde en topp 2008 för att sedan lägga sig på en stabil nivå. Vinsten har stått still de 2009-2013. Senaste åtta åren har de i snitt haft en vinsttillväxt på 9%.

Utdelningstillväx
Utdelningsutvecklingen har nästan varit linjärt positiv. Från 2004 till 2012 ökade utdelningen från 6,5kr/aktie till 15kr/aktie, en snittökning på 16% per år. Trendlinjerna visar tydligt att utdelningsandelen ökat med tiden och företaget behöver öka vinsten i framtiden för att kunna fortsätta höja utdelningarna.


vinst-utdelning


Skuldsättning
Skuldsättningsgrad 2,14 och soliditet på 0,32. De är lite för skuldsatta för vad Graham skulle gilla men det är på gränsen. De senaste fem åren har skuldsättningen legat stabil runt 85kr/aktie.

Ägarbild
Bröderna Robert och Jonas Jochnick grundade bolaget 1967 och är också största ägare. Sammanlagt 28% av aktierna ägs av Famljen Jochnick och ett holdingbolag med namnet af Jochnick BV. 

Övrigt
P/E 3-års medel är 13 vilket är ok. P/B är vid första anblick skyhögt på 8,5 men jag anser att det är svårt om inte irrelevant att tillämpa nyckeltalet på denna typ av bolag.

Slutsats
Bolaget visar på god intjäningsstabilitet och utdelningshistorik, dessutom bra direktavkastning till dagens kurs(192kr). Fram tom 2010 ökade vinst stabilt varje år för att sedan lägga sig på en jämn nivå. Det skulle kunna bero på att de har haft goda försäljningsresultat i Ryssland men att försäljningen där nu avtar. VD skriver även att de satsar allt mer på Afrika, Sydamerika och Asien, detta kan vara ett resultat av att Ryssland har gått sämre.
Mina största orosmoln är skuldsättningen då det inte kan anses defensivt samt att jag affärsmodellen är lite väl spännande. Kursen är ner nästan 60% från rekordnivåerna, dessa toppar tror jag kom från optimistiska investerare som trodde på en raketfärd utan slut, nu handlas aktien på rimligare nivåer. Man kan se hur investerare trodde att vinsten skulle fortsätta öka på samma vis som 2004-2008, under dessa år nästan tredubblades kursen för att sedan kollapsa när vinsten inte fortsatte mot skyarna utan planade ut.
En ytterligare punkt jag inte jublar över är utdelningsandelen. Jag har jämfört den mot vinst även om fritt kassaflöde är att önska visar det relationen mellan hur mycket företaget tjänar och delar ut. Trendlinjerna för vinster kontra utdelningen visar att utdelningarna kommer överstiga vinsten i framtiden, och troligen det fria kassaflödet också.

För att få Skulder/Eget kapital=2, behöver skulderna minska med 300 milj. Om detta betalas med aktiekurs behöver kursen minska med 5kr/aktie. 5kr*antalet aktier=300miljoner. För att Graham skulle bli nöjd behövs en sänkning med 5kr. Dock så värderas bolaget till 5ggr Ek så egentligen behöver kursen bara sjunka en krona. Om man tänker att 1 "verklig krona" värderas till 5kr i aktiepriset. Fast P/B är fortfarande lite för högt för hans kriterier...

onsdag 29 januari 2014

Sålt: Ratos AB

Idag sålde jag hela mitt innehav i Ratos. Bolaget köptes tidigt i min bana som investerare och ingen tydlig motivering fanns vid köp annat än att det "kändes billigt" och gav bra direktavkastning. Men verkligheten är att Ratos utdelning, baserat på förra årets sänkning känns som ett lotteri där en sänkning eller höjning är svår att förutsäga.

Eftersom jag inte gjorde min hemläxa i form av en grundlig analys och en någorlunda värdering kände jag att bolaget inte platsade i min portfölj utan var något av en spekulation. Utdelning, och utdelningstillväxt är något jag strävar efter i min portfölj och där passar Ratos inte in för tillfället. Eftersom en värdering av Ratos kräver att man granskar varenda innehav i deras portfölj, vilket jag inte gjort, är det omöjligt att veta om bolaget befinner sig i en formsvacka eller inte. Jag förlitade mig på nån tanke om att bolaget skulle gå tillbaka till sin forna storhetstid. Om man inte har en aning om bolagets värde hur ska man då veta när det är dags att köpa eller sälja? Jag vill vara mer eller mindre trygg att bolaget tjänar pengar, oavsett makrofaktorer.

Intressant för övrigt att Ratos har näst intill obefintliga insider-köp den senaste tiden, litar ledningen inte på sitt eget bolag eller tror det helt enkelt att de får bättre avkastning för sina pengar någon annanstans?

Trots denna lida fadäs blev det en exitvinst på +10% i bolaget, om det nu skulle göra saken bättre.

tisdag 28 januari 2014

Inköp: Prospect Capital Corporation

Idag omvandlades likvider till andelar i Prospect Capital Corporation, PSEC. Köpekursen var 11,1 USD och en ger mig en direktavkastning på 11,9%. Växlingskursen låg på 6,42 kr för en USD. Innehavet kommer att öka min månatliga inkomst, vilket i sin tur kommer motivera mig att spara ännu mer då man får skörda frukten av sitt arbete så pass snabbt. PSEC handlas enbart för utdelningen då jag inte ser någon större uppsida för kursen.

Återkommer med en kort analys av bolaget.

lördag 25 januari 2014

Portfölj: Benke


[Uppdaterad 2014-03-28]


Bakgrund
Bloggen är nystartad och min resa på börsen ska dokumenteras, prövas, omvärderas och bli sågad på internet. Det huvudsakliga syftet är att få ordning på mina egna tankar och funderingar kring investeringar och aktieköp. Intresset började för några år sedan då nya bekanta sysslade med aktier och jag varit nyfiken men inte trott att det varit möjligt eller att aktier "var för svårt för mig". Pinsamt nog började "karriären" på tvivelaktiga nätforum och jag fick smaka resultatet av girighet kombinerat med okunskap. Dålig kombination. Ungefär ett år senare fick jag upp ögonen för värdeinvestering eller en defensivare inställning till aktier. Speciellt gillade jag Grahams ord om att förvänta sig en medelmåttig avkastning.

Min strategi
Egentligen vill jag inte placera mig i något fack eller begränsa mig själv på grund av vad jag kallar mig. Dock ska jag erkänna att jag finner värde- och utdelnings-investering väldigt tilltalande och hoppas att jag kan hålla mig till det. Värdeinvesteringens största fördel enligt mig är att man går runt den allmänna synen på risk/reward och köper en krona för 50öre istället för att köpa en krona för tre kronor och hoppas att dom ska bli tio. Utdelningsinvestering tycker jag talar för sig själv, vad är inte att gilla med något som spottar ur sig pengar år efter år, gärna mer och mer.

Mer om strategin eller köpkriterier ska skrivas ner på papper(bloggen) någon gång i framtiden.

Nedan följer min förra piechart över portföljen.
[tom 2014-03-15]

fredag 24 januari 2014

Bloggstart

Nu har bloggen äntligen startat! Känns härligt att äntligen få ett nytt forum att ventilera sina tankar angående framtida investeringar och portföljhantering. Kommer inom kort uppdatera bloggen med våra respektive portföljer.